• Kaip gręžiamas vandens gręžinys?

    Kaip gręžinys gręžiamas į vandeningąjį sluoksnį?

    Vanduo kalkakmenyje atsiranda, užpildydamas jo įtrūkimus ir poras, taip suformuodamas „susisiekiančių indų“ tinklą, kuriame yra vanduo. Arteziniai gręžiniai iš pradžių gręžiami taip pat, kaip ir smėlio. Pasiekęs kalkakmenio sluoksnį, jis pradurtas mažesnio spindulio kaltu, naudojant švarų vandenį gręžinio kanalui praplauti. Gręžiant molio sluoksnius ar smėlio lęšius, gręžėjas tai pažymi specialiame žurnale, kad vėliau tiksliai žinotų, kur uždaryti šulinį siauresniu korpuso vamzdžiu. Taip pat randama kalkakmenių be dirvožemio intarpų. Jie yra silicinti, be įtrūkimų ir atitinkamai be vandens. Tačiau gręžimo metu įrankis vis tiek pasiekia vandeningąjį sluoksnį.

    Buvo rastas rezervuaras su vandeniu - kas toliau?

    Kai skalavimo vanduo gręžimo metu pradeda susigerti, jis papildomas importuotu vandeniu iš tanklaivio - vadinamojo vandens nešiklio. Remdamasis tuo, kaip stipriai absorbuojamas vanduo, gręžtuvas nustato galimą gręžinio išvestį - debetą arba našumą. Pasiekus reikiamą debeto vertę, gręžtuvas nubraukia skysčio lygį šulinyje ir, jei reikia, uždeda jį siauresnio skersmens korpuso vamzdžiu.

    Kaip gauti švarų vandenį iš šulinio?

    Artezinių gręžinių gręžimas baigiasi tuo, kad jie pumpuojami vandeniu. Ant gręžimo strypų siurblys nuleidžiamas į šulinio veleną, po kurio konstrukcija pumpuojama į, atrodytų, švarų vandenį. Siurbimas gali trukti kelias valandas ar dienas. Objektyviai įvertinti skysčio iš šulinio kokybę galima tik porą savaičių naudojant šulinio vandenį.

    Kaip įrengti šulinį?

    Siurbiant šulinį, reikia išmatuoti skysčio dinaminį lygį. Jį matuojant, apskaičiuojamas šulinio našumas. Kai gręžimo darbai yra baigti, šulinys yra įrengtas - ant jo sumontuotas kesonas ir įrengtas patikimas siurblys. Gerai įrengtas šulinys gali būti eksploatuojamas ištisus metus. Kalkakmenio gręžimas paprastai atliekamas ne ilgiau kaip tris dienas.